Maurits Draijer

Terug naar START

Maurits Draijer studeerde Docent Muziek en hoofdvak klassiek zang met minor jazz aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Tijdens en in de jaren na zijn studie was hij solist in opera, oratorium en muziektheater.

Al tijdens zijn studie solozang werd door artsen een asymmetrische stemsluiting geconstateerd. Helaas bleek er via de reguliere wegen geen oplossing voor dit aangeboren stemprobleem.
Als gevolg hiervan beëindigde Maurits in 2011 zijn carrière als uitvoerend klassiek zanger.

Hij legde zich toe op het onderzoeken van functionaliteit van de natuurlijke, gezonde zangstem door middel van de technieken voor klassiek, jazz, pop en musical. Vier jaar later bleek Maurits de aanwezige asymmetrie, tegen de verwachtingen van de specialisten in, op eigen wijze te hebben opgelost. Dit bleef niet onopgemerkt: sindsdien werkt Maurits samen met kno en logopedie en geeft hij pre- en postoperatieve training voor het herstel van de zang- en spreekstem.

Maurits ontwikkelde dankzij het proces een grote kennis van lichaamsreflexen, spiergedrag en stemfuncties. Tijdens zijn zoektocht ontwikkelde hij zich tot een all-round zanger in pop-, jazz-, musical- en klassieke techniek. Hij creëerde een uniek visueel lesmodel op basis van zijn bevindingen en ontwikkelde deze door tot de methode voice construction®.

Sinds 2019 heeft Maurits zijn praktijk Zangstudio Voorburg voortgezet onder de naam Voice Construction in Mooof in Den Haag. Hier traint hij beroepszangers van onder andere Stage Entertainment (The Lion King, Bat out of Hell), Nationale Opera & Ballet en Groot Omroepkoor volgens de universele principes van voice construction®, evenals liefhebbers en professionele sprekers.

Sinds 2016 is Maurits met regelmaat verbonden aan de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam als vocal coach, koordirigent en workshopleider. Daarnaast startte hij in september 2017 als docent zangtechniek aan de HBO Musical Theatre aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam. Sinds 2017 is Maurits verbonden aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten als extern masterdocent klassiek zang.

Maurits geeft regelmatig trainingen en workshops voice construction® aan koren, voice-overs en NLP-instituten. November 2019 zal Maurits 20 jaar actief zijn als koordirigent bij koren in klassiek, pop- en musical-repertoire.

Terug naar START